poniedziałek, 21 stycznia 2019

Najlepsze karnawałowe ciastka na świecie

Karnawał trwa, czas imprez, spotkań towarzyskich, domówek i tańców… Dla niektórych to czas nauki do egzaminów, bo sesja za pasem.
Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na szybkie, rozpływające się w ustach ciastka czekoladowe, które pomogą rozkręcić każdą imprezę oraz osłodzić studenckie cierpienia.
https://pixabay.com/pl/pliki-cookie-czekoladowe-ciasteczka-1383280/

Składniki:
  • 2 tabliczki czekolady deserowej (64% kakao wystarczy, 90% może być zbyt intensywna)
  • 80g masła
  • 1batonik czekoladowy typu “Danusia”
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150g cukru
Przygotowanie:

  • Masło roztapiamy w rondelku wraz z batonikiem i 1½ tabliczki czekolady.
  • Jajka ubijamy mikserem z cukrem na jasną, puszystą masę (najlepiej zrobić to ręcznie, bo obrotowa miska w mikserze nie gwarantuje takiego przyrostu objętości).
  • Do masy jajecznej dodajemy uprzednio roztopione masło z czekoladą i łączymy delikatnie mikserem.
  • Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
  • Pozostałą czekoladę kroimy na kawałeczki i wsypujemy do ciasta.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  • Masę na ciastka chłodzimy około 20minut w zamrażarce.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciastka nakładamy łyżką w dość dużych odstępach i nie formujemy ich, pod wpływem temperatury same rozpłyną się na okrągłe placuszki.
  • Pieczemy je przez 10-12minut. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Zastygną dopiero po wystudzeniu.

Smacznego!
Gabriela Waś


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz