Norwegia – kraj, gdzie smaki górują nad cenami

Norwegia to jeden z pięciu krajów skandynawskich. Położona w północnej części Europy może sugerować, że panuje tam ciągły mróz. Zwłaszcza tym, którzy nigdy tam nie byli. Bo jak się okazuje prawda jest zupełnie inna. O tym jaki rzeczywiście panuje klimat w Norwegii opowiadają w naszym podcaście Krystian i Justyna Zającowie, autorzy bloga ,,Hasające Zające”. Zdradzają też, które miejsca, te mniej popularne, warto zwiedzić, a także jacy tak naprawdę są Norwegowie.

https://pixabay.com/pl/photos/cumowanie-statki-woda-jezioro-g%C3%B3ra-1493681/

Ale to, co może się wydać istotne dla nowo przybyłych, to fakt, że występują tam dwa dialekty tego języka: Bokmal i Nynorsk. Pierwszy z nich jest formą podstawową, którą posługuje się na co dzień ok. 3,5 mln osób. Również wszelkie podręczniki opracowywane są według niego, ponieważ dosłownie tłumacząc znaczy nic innego jak język książkowy. Drugiego z kolei używa 700 tys. Osób. To tak zwany nowy norweski, którego używają mieszkańcy mniejszych miejscowości.

Należy tutaj dodać, że Polacy stanowią największą mniejszość narodową w Norwegii, bo aż 100 tys. osób. Istnieje więc bardzo wielki prawdopodobieństwo spotkania swojego rodaka na ulicy czy w pobliskim sklepie.

fot.: Radio Pryzmat

Temat cen, a nawet samo zaopatrzenie sklepowych półek może budzić niemałe zaskoczenie, jako że cały asortyment jest o połowę mniejszy. Natomiast odwrotnie sprawa się ma z cenami. Trzeba liczyć się z tym, że zapłacimy tam dużo więcej niż w Polsce. Zarówno, jeśli chodzi o nocleg jak i żywność. Przykładowo za 1 kg sera żółtego można zapłacić nawet 50 zł.  Mięso też jest jednym z droższych produktów. To samo dotyczy ryb, których w Norwegii nie brakuje. Są one jednak dużo smaczniejsze, dlatego warto zapłacić za nie każdą cenę. To właśnie ryby i wszelkie owoce morza są nieodłącznym produktem w diecie Norwegów. Do najczęściej spożywanych należą dorsz, łosoś, śledź i makrela. Przyrządza się je na wszelkie możliwe sposoby: susząc, wędząc, marynując, a także gotując. Jedzenie surowych ryb czy owoców morza także nie jest tam rzadkością. Poza tym bardzo popularne są tam meksykańskie tacos’y gotowe obiady, proste do podgrzania w tym najpopularniejsza w Norwegii mrożona Pizza Grandiosa. Więcej informacji znajdziecie w podcaście z audycji, która odbyła się w Radiu Pryzmat 14 listopada 2023r. Ilona Kopala