Karnawał trwa, czas imprez, spotkań towarzyskich, domówek i tańców… Dla niektórych to czas nauki do egzaminów, bo sesja za pasem.
Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na szybkie, rozpływające się w ustach ciastka czekoladowe, które pomogą rozkręcić każdą imprezę oraz osłodzić studenckie cierpienia.
![]() |
https://pixabay.com/pl/pliki-cookie-czekoladowe-ciasteczka-1383280/ |
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady deserowej (64% kakao wystarczy, 90% może być zbyt intensywna)
- 80g masła
- 1batonik czekoladowy typu “Danusia”
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150g cukru
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy w rondelku wraz z batonikiem i 1½ tabliczki czekolady.
- Jajka ubijamy mikserem z cukrem na jasną, puszystą masę (najlepiej zrobić to ręcznie, bo obrotowa miska w mikserze nie gwarantuje takiego przyrostu objętości).
- Do masy jajecznej dodajemy uprzednio roztopione masło z czekoladą i łączymy delikatnie mikserem.
- Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
- Pozostałą czekoladę kroimy na kawałeczki i wsypujemy do ciasta.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Masę na ciastka chłodzimy około 20minut w zamrażarce.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciastka nakładamy łyżką w dość dużych odstępach i nie formujemy ich, pod wpływem temperatury same rozpłyną się na okrągłe placuszki.
- Pieczemy je przez 10-12minut. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Zastygną dopiero po wystudzeniu.
Smacznego!
Gabriela Waś