Człowiek przez całe życie poszerza swoją paletę smaków, choć jeden z nich towarzyszy nam już od dziecka. Jest to smak słodkiego mleka matki, które spożywamy od pierwszych godzin po narodzinach. Zaczynając temat cukru, należy pamiętać o bardzo istotnej rzeczy - jest on tak samo szkodliwy, jak każda inna substancja spożywana w nadmiarze.
![]() |
pixabay.com |
W takim razie, co sprawia, że
jest nam tak ciężko ograniczyć jego spożywanie, i że to od niego bardzo łatwo
nam się uzależnić? Przede wszystkim cukier obecny jest w prawie każdym
produkcie spożywczym, jaki zobaczymy na półce sklepowej. Znajduje się on
zarówno w ketchupie, gotowych daniach, sałatkach, a nawet mięsie. Wpływa to na
bardzo duże spożycie tego składnika i przyzwyczajenie się do funkcjonowania przy
jego znacznym poziomie w organizmie.
![]() |
pexels.com. |
Nadmiar spożywanego cukru sprzyja
rozwojowi wielu chorób, do których zaliczyć można między innym podniesiony
cholesterol we krwi, miażdżycę, otyłość, lecz także jest on przyczyną
zaostrzenia się stanów zapalnych w stawach, oraz może prowadzić nawet i do
zawału serca. Przez to jest uznawany powszechnie za substancję szkodliwą,
której powinniśmy unikać. W wielu miejscach reklamowane są słodycze, czy też napoje,
oznaczone zachęcającą etykietą o treści „zero cukru”.
W wywiadzie z Moniką Bigoś
mieliśmy jednak okazję usłyszeć, że unikanie cukru nie jest tak zdrowe jak
można by się spodziewać. Przede wszystkim całkowite wyeliminowanie cukru jest
rzeczą niemożliwą – znajduje się on w postaci naturalnej między innymi w
owocach, które są ważnym składnikiem diety człowieka. Poza fruktozą dostarczają
one również witamin i minerałów niezbędnych do funkcjonowania naszych
organizmów. Mowa jest tu jednak o cukrze pochodzenia naturalnego.
![]() |
pexels.com. |
Co w przypadku, gdy do czynienia mamy ze
słodkimi batonikami, ciastami i innymi produktami przetworzonymi? Wtedy, nawet
jeśli nie chorujemy w sposób wymagający od nas diety z niskim indeksem
glikemicznym, warto jest zapoznać się z alternatywami. Sacharoza, czyli
substancja znana powszechnie jako cukier spożywczy, posiada wiele zamienników.
Do najbardziej popularnych należą między innymi ksylitol, erytrol ale także
syropy takie jak daktylowy czy klonowy. Są to przykłady słodzików naturalnych,
które stanowią kontrast do chemicznych zamienników, takich jak aspartan,
acesulfan, które mogą nawet wpłynąć na nasilanie się zmian nowotworowych i
zostały ogłoszone jako szkodliwe przez Światową Organizację Zdrowia. Najpopularniejszą
jednak i niewątpliwie najzdrowszą alternatywą jest miód.
W takim razie co możemy zrobić, jeśli jesteśmy
w sytuacji, gdy posiadane przez nas choroby uniemożliwiają nam spożywanie
produktów bez dokładnego analizowania zawartości tego składnika? Z pomocą
przychodzą wszelkiego rodzaju produkty pozbawione cukru lub korzystające
właśnie z zamienników. Wbrew pozorom, takie produkty nie są wcale mniej smaczne
i często ludzie nieświadomi zamiany składników, nie są w stanie poczuć
różnicy.
![]() |
pexels.com. |
W XXI wieku, gdzie rozpowszechnione i nagłaśniane są diety odchudzające, pozbawione węglowodanów, tworzy się obraz wrogiego i złego cukru, który zniszczy nam życie. Prawdą jest to, że cukier w nadmiarze szkodzi, jednak tak jest z każdym, nawet najzdrowszym składnikiem. Kultura diety wymusza negatywne nastawienie do wszystkiego co zawiera „zbędne węglowodany”, co wielokrotnie skutkuje kształtowaniem się niezdrowych relacji z jedzeniem i obsesji na punkcie dietetycznych potraw, obiecujących zmiany w wyglądzie. Najważniejszym aspektem jest zadbanie o siebie, poprzez zapewnienie odpowiednich ilości wszystkich makroskładników w diecie, w tym również węglowodanów i cukru. Na zakończenie pozwolę sobie przytoczyć słowa Roberta Hutchisona – „Prawdę naukową można ująć dość krótko; jedz umiarkowanie, stosując zwykłą mieszaną dietę i nie martw się.”.
Emilia Chmiel