Dieta warzywna
często jest uważana za nową, zdrową i która wpływa na nasze otoczenie. Osoba
będąca weganinem ocala rocznie 407 zwierząt różnego gatunku w tym 151
skorupiaków, 225 ryb i 31 zwierząt lądowych. Początek takiej diety i sposobu myślenia zaczyna się od małych kroczków, przez wegetarianizm, a
punktem ostatecznym jest weganizm. Jest to zmiana nawyków nie tylko
żywieniowych, ale całego życia przez kosmetyki, obuwie, odzież aż po zmianę i stylu życia.
Jeżeli chodzi
o zagęszczenie to siemię lniane jest idealne, ponieważ w trakcie gotowania
wydziela gęstą kleistą substancję, a dodatkowo zawiera bardzo dużo substancji
odżywczych, które wzbogacą nasze posiłki. Siemieniem lnianym można
posypać potrawę.
Jeżeli
zainteresowaliście się dietą wegetariańską, czy wegańską pierwsze kroki
skierujecie do kuchni:). Rozpoczynamy poszukiwania przepisów kulinarnych.
Największą bazą wiedzy jest oczywiście internet, ale także książki, których niemało
znajdziecie w każdej księgarni. Na początek musimy zastanowić się, czym możemy
zastąpić nasze ulubione produkty.
Zaczynamy od
mleka, można go zastąpić mlekiem roślinnym, jest mleko sojowe, owsiane,
migdałowe, które dodatkowo dodaje smaku. Mleko migdałowe możecie zrobić sami
nie jest to wcale trudne. Migdały brązowe, ze skórką,
wystarczy zalać wrzącą wodą i obrać z łupinek lub zalać zimną i moczyć przez
noc a rano obrać. Migdały obrane z łupin należy moczyć w wodzie mineralnej
przez całą noc. Stają się one miękkie i delikatne. Następnie blenderem
rozdrobnić na miazgę i wycisnąć z niej mleko. Po odlaniu mleka zostaje
masa migdałowa to wyśmienity serek do pieczywa.
Jajka, to jest
najczęstszy problem dla kogoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z dietą
roślinną. Niedawno weszły na rynek wEGGs jest to wegańskie odpowiednik
jajek, który miesza się z wodą w odpowiedniej proporcji. Jest to po prostu
mieszanka mąk, które mają odpowiednio zagęścić masę na ciasto, takie jajka da
się zrobić w domu. Składnikami są mąka z tapioki, mąka ziemniaczana, skrobia w
odpowiednich proporcjach. Aquafaba może zastąpić białka kurze, to pozostałości
po gotowaniu ciecierzycy lub woda, która zostaje w puszce po cieciorce. Bardzo
dobrze ubija się na pianę, a z takiej piany da się robić pyszne słodkie bezy.
Jajka można też zastąpić owocami na przykład bananami, dobrze też sprawdzą
się inne warzywa i owoce na przykład awokado, które bardzo dobrze zagęszcza
potrawy.
To dopiero
początek przygody z zamianą posiłków tradycyjnej polskiej kuchni na zdrowe
jedzenie wegańskie. Jeszcze długa droga przed nami, ale warto. A może
ktoś z Was już jest na wegańskiej drodze, piszcie do nas.
Klaudia Seremak